Djeca su veliki kreativci. Samo im treba pribor!

Mašta može svašta! Poznata uzrečica pogotovo dobiva smisao u dječjem svijetu, tamo je mašta potpuno slobodna. Koliko puta su vas djeca iznenadila nekom svojom “misaonom vizijom”, kako se stručno tumači značenje mašte. Zabavno je, zar ne? Mašta iz dječjih glava može izlaziti na razne načine, a jedan od najkreativnijih svakako su crtarije. Samo im treba pribor!

E tu smo već u (malim) problemima. Kako odabrati najbolji pribor za crtanje vašeg mališana? Nekoliko aspekata treba uzeti u obzir: koliko dijete ima godina, koliko je sklono crtati po papiru ali i izvan njega, koje ga tehnike najviše privlače (s čime najviše voli crtati) te kako biti siguran da je ono što upotrebljava dovoljno kvalitetno da neće napraviti štetu ako dođe u dodir s ustima ili robicom.

Ako ne želite riskirati s potencijalnim “crtežima” po zidovima u sobi, zaprljanim tepisima i slično, najbolje je djetetu nabaviti kredu za crtanje u vanjskim uvjetima. Lako je reći, ali za to treba imati prostor gdje bi se moglo crtati (neki dio pločnika, parkirališta, igrališta), treba biti toplo vrijeme i ne smije biti kiše. Idealno za sunčani proljetni ili ljetni dan, ako nije pakleno vruće.

Većina crteža ipak će nastati u stanu/kući, pa to treba dobro organizirati. Sredstva za crtanje su brojna, od običnih ili kemijskih olovaka, preko drvenih bojica, flomastera ili pastela pa do vodenih bojica i tempera. Ako vaša djeca najviše vole drvene bojice, dobro im je omogućiti kvalitetne bojice čiji sastav neće imati negativnih utjecaja na zdravlje djeteta čak i ako grize vrh bojice ili zašiljeni dio ponekad stavi na jezik. Zato dobro proučite proizvođača i odlučite za nekog provjerenog, tipa Jolly, Maped, Kores… Često nas cjenovno povoljnije stvari znaju privući, što je potpuno normalno, ali ovdje nije riječ o osjetnom skupim predmetima pa se isplati kupiti kvalitetnije. Još pričekate neku akciju i stvar je riješena!

Kod flomastera je dobro odabrati one koji su lako perivi s tijela, robe i pokućstva jer je velika vjerojatnost da će se tragovi flomastera osim na malom umjetničkom djelu na papiru, naći i na prstima, stolu i odjeći. I ovdje je bolje uložiti malo više te kupiti provjereno i kvalitetno. Ukupno gledajući, to je svakako i povoljnije.

Vodene bojice i tempere ne preporučuju se jako maloj djeci. S tim tehnikama već treba znati, a osim toga potencijalno mogu napraviti najviše nereda. Za crtanje tim tehnikama treba i deblji papir, kao preporučljiva je i zaštitna pregača. Nije loše nabaviti i dječji stalak za crtanje. Obično se koriste i kistovi, ali ako želite djeci omogućiti onaj poseban doživljaj, pustite ih neka tempere na papir nanose rukama! Dobro, nemojte ih baš često na to poticati, ali ponekad i to nije loše za razvoj malog kreativca.

Na koncu, ako dijete baš i nije sklono crtanju, neka probudi maštu uz pomoć plastelina ili glinamola! Ni to nije za sasvim malene, zbog opasnosti od gutanja.

Najveći izbor kompletnog crtaćeg pribora nalazi se u asortimanu Narodnih novina. Pogledajte u nekoj NN prodavaonici ili zavirite u web shop i osigurajte mališanu najbolji pribor. Ostalo će učiniti njegova mašta!