Božićne aktivnosti s djecom

Božićne aktivnosti s djecom neizostavna su zabava tijekom zimskih dana, a ukrašavanje doma, pisanje čestitki, zamatanje božićnih poklona i izrada ukrasa za bor samo su neke od radosti koje donose zimski blagdani.
Izrada božićnih ukrasa odlična je isprika da pustite vlastitoj mašti na volju i vratite se u neko bezbrižnije doba te sjednete s djecom i potaknete njihovu kreativnost kroz zabavne aktivnosti koje uključuju cijelu obitelj i pružaju članovima priliku za druženje i timski rad.

Izrada božićnih ukrasa

Ukrasi od papira jednostavan su način da uljepšate dom, a za njih su potrebne samo škare, ljepilo, papir i karton te malo mašte i vremena. Dodatni pribor i ukrasi mogu značajno olakšati stvari, ali nisu nužni.

pahuljice od papira
Pahuljice od papira s raznim uzorcima, koji djecu mogu zaokupiti satima, mogu poslužiti i kao ukrasi za prozore i kao okviri dječjih crteža na božićnim čestitkama. Za njih su potrebne samo škare i običan papir, a mogu se iskoristiti i kao šablone za oslikavanje pozadina čestitki vodenim bojama.

Slično tome, profili borova, anđela i drugih božićnih predmeta i figura izrezani u presavinutom papiru te dodatno oslikani mogu poslužiti kao stojeći ukrasi na božićnom stolu.

ukrasi za stol
Oni odvažniji mogu posegnuti za srebrnim markerom i ljepilom te se okušati u izradi ukrasa od tijesta. Takvi ukrasi mogu poprimiti bezbroj oblika, od jednostavnih zvijezda za bor do minijaturnih borića za razne kutove vašeg doma. Mogućnosti ovise samo o strpljenju i mašti.

ukrasi od tijesta
Pronađite dodatne ideje za ukrašavanje doma u našem party asortimanu.

Ukrasi za bor

Zvijezde od kartona ukrašene glitter ljepilom, kratke trake od raznobojnog papira pričvršćene zajedno u obliku kuglice, lanterne od sjajnog kolaž papira i lanci od obostranog kolaž papira djeci su lak i zabavan zadatak, a čine odlične ukrase za bor. Šarene party girlande i trake također će lako uljepšati božićno drvce i stolne aranžmane. Ovakvi su ukrasi sjajno rješenje za obitelji sa živahnim ljubimcima koje previše vesele sjajne kristalne kuglice.

party girlande
Oni koji se ne boje zaprljati ruke mogu na jednostavan način običnoj božićnoj kuglici dodati pet snjegovića. Dovoljno je staviti bijelu boju na dlan i držati kuglicu u ruci nekoliko sekundi te, kada se boja osuši, na otiske vrhova prstiju nacrtati šešire, noseve i neizostavne osmijehe. Otisak palca u smeđoj boji u nekoliko se poteza na sličan način može pretvoriti u Rudolfa, razigranog soba s crvenim nosom.

Izrada božićnih čestitki

Čestitke iz kućne izrade uvijek će razveseliti one kojima su namijenjene više od kupovnih, čak i ako nisu vrhunski umjetnički radovi. Obitelji snjegovića ili sobova naslikane otiscima palaca cijele obitelji, geometrijski oblici od sjajnog samoljepljivog kolaž papira ukrašeni božićnim motivima, ili slike obitelji uokvirene pahuljicama, vatom, sitnim kuglicama, vrpcama ili ukrasnim papirom odličan su način da obitelji i prijateljima poželite sve najbolje.

dekorativna_busilica

 

Ukrasni papir izrezan u obliku kruga s dodatkom konca lako se pretvara u božićnu kuglicu na čestitki, a običnom se papiru jednim potezom dekorativnom bušilicom može dodati 3D efekt anđela, cvijeta, ili srca.
Pečati od krumpira jedna su od omiljenih slikarskih tehnika djece predškolske dobi, a nije ih teško napraviti. Potrebne su samo polovice krumpira s različitim urezanim oblicima te tempere ili vodene boje kojima će djeca pomoću pečata oslikavati čestitke. Oblici bora, zvijezda, cvijeća i pahuljica mogu se izrezati nožem ili kalupom, a otisci dodatno ukrasiti bojama za ukrašavanje ili šljokicama.

Oni strpljiviji mogu se pozabaviti i izradom trodimenzionalnih čestitki te posebno izrezati grane božićnog drvca, viseće ukrase, krila anđela ili snijeg od vate i nalijepiti ih na dvodimenzionalni crtež ili kolaž. Takve se čestitke mogu dodatno ukrasiti naljepnicama, običnim ili metalik vodenim bojama ili drvenim bojicama.

Pogledajte koje se još mogućnosti ukrašavanja i darivanja pružaju s artiklima koji su trenutno na popustu!

Slike: Wikimedia Commons/Abraham, IlexSythe, Jonathunder