Kreativno zamatanje božićnih darova

Kreativno zamatanje i aranžiranje božićnih darova često ostavlja jednako snažan dojam kao i sam sadržaj paketa, naročito kad je riječ o djeci, koju će šarolike vrpce i mašne za poklone uvijek posebno razveseliti. Međutim, i odrasli vole primiti lijepo umotan paket i cijene pažnju koju im on iskazuje pa uvijek vrijedi uložiti malo truda i vremena u ukrašavanje, posebno u vrijeme Božića.

bozicni_darovi

Kako zamotati poklon

Aranžiranje poklona treba odražavati njihov sadržaj i primatelja. Iako ćete rijetko pogriješiti s jednostavnom ukrasnom kutijom i vrpcama, elegantno umotani pokloni, poput onih koje poklanjate poslovnim suradnicima, najčešće zahtijevaju malo više truda.

Ako ste u žurbi, ukrasne vrećice, zvjezdice i kutije ne zahtijevaju gotovo nikakav napor, a uvijek ostavljaju dobar dojam. Isto tako, jednobojan papir prošaran samoljepljivom trakom raznih boja, ukrasni papir izbušen bušilicom za papir s raznim motivima, ili šljokice ili konfete razasute po uzorku ocrtanom ljepilom jednostavni su načini ukrašavanja paketa i čestitki koji postižu željeni efekt bez previše truda.

busilica_za_papir
Običan bijeli papir za pakiranje može ujedno poslužiti kao čestitka na koju možete isprintati svoju božićnu poruku te njome omotati poklon. Bijeli papir također može lijepo izgledati u kombinaciji s debljom trakom papira u boji, pričvršćenom ukrasnom vrpcom ili uzicom u sličnom tonu. U nedostatku ukrasnog papira i pribora, obične kartonske vrećice i bež papir za zamatanje lako dobivaju veseliji i glamurozniji štih ako se ukrase bijelim točkama naslikanim korektorom.

ukrasna vrpca

Za kreativno zamatanje može se iskoristiti i neuobičajena ambalaža, poput isječaka iz stripova, zemljopisnih karata, glazbenih nota te čak i neiskorištenih tapeta za zidove. Isječci novinskog papira u obliku snježnih pahuljica, cvjetnih latica ili raznih životinja mogu se kreativno kombinirati s kolažem na bezbroj načina. Slično tome, stranice časopisa u nekoliko poteza škarama postaju šarene ukrasne mašne, a obične jednobojne plastične vrećice mogu poslužiti i za pakiranje i za pravljenje mašni ako umotate poklon u tri vrećice različitih boja, zavežete sve ručke u jedan čvor te odrežete vrhove.

ukrasna_vrecica
Dječji se ukrasi također mogu iskoristiti za ukrašavanje darova. Pahuljice od papira tako mogu postati ukrasni vanjski sloj paketa, a izrezana srca, borići i zvjezdice mogu se presavinuti i napola nalijepiti na poklopce kutija kako bi im dodali živosti i veselja.

Ukrašavanje poklona

Za ukrašavanje poklona nije nužno imati ukrasni papir i vrpce. Običan bijeli ili bež papir za zamatanje može se ukrasiti nitima trobojnog konca ili vune, naljepnicama ili grančicama ukrasnog bilja. Za staromodnije, starinske razglednice pričvršćene za vrpcu drvenim kvačicama mogu dati paketu poseban, nesvakidašnji šarm.

ukrasni selotejp
Nekoliko pomno odabranih detalja, poput školjki, kuglica, dekorativnih gumica za kosu, slika, ili ilustracija, može dodatno naglasiti lijepo zapakiran poklon. Samoljepljivim kolažom, ljepljivom trakom ili vunom u različitim bojama mogu se napraviti razne kombinacije kariranih uzoraka, a novinski papir podatan je za izradu cvijeća i mašni koje se mogu dodatno ukrasiti vrpcama jarkih boja. Dobar dojam mogu ostaviti i neuobičajeni elementi, poput baršunaste vrpce ili privjesaka od kartona ukrašenih ilustracijama ili šarenim otiscima pečata.

ukrasne_masne
Ponekad se i dio poklona može iskoristiti kao ukras. Boce vina se, na primjer, mogu umotati u kuhinjske krpe s elegantnim uzorkom, a ako je u pitanju poklon za dijete, ukrasni se paket može pričvrstiti užetom za preskakanje. Božićni darovi kolegama mogu se pokloniti u ukrasnim paketima koji kasnije mogu poslužiti kao stolni organizeri.
Ako tražite ideje za poklone poslovnim poznanicima i partnerima, pogledajte naš asortiman poslovnih darova za 2016. godinu!

Slike: Wikimedia Commons/Kelvin Kay