uradi sam ideje za maškare

“Uradi sam” ideje za maškare

Izrada maski za maškare odlična je prilika za kreativnost, a za one najjednostavnije dovoljno je imati papir ili karton, škare, ljepilo i drvene bojice. Čak i ako vam maske i kostimi nisu potrebni za maskenbal ili neku drugu posebnu priliku, njihova izrada može se pretvoriti u zabavnu poslijepodnevnu aktivnost, a djeca će uživati u istraživanju različitih ideja i isprobavanju veselih kostima.

Kostimi za maškare

Kostimi za maškare i maske iz kućne radinosti ne moraju biti komplicirani da bi bili zanimljivi. Često i samo nekoliko detalja može postići željeni efekt, a ako se djeca sama dosjete nečem originalnom, naučit će cijeniti vlastite ideje te koristiti maštu i kreativnost u okviru praktičnog rada. Za izradu klasičnih dodataka za maškare poput čarobnih štapića, krinki, kruna i šešira od kartona ili papira nisu potrebni nikakvi posebni materijali osim onih koje već imate u kućanstvu, a materijali za ukrašavanje neće značajno utjecati na vaš kućni budžet.

maškare
Krune od papira ili kartona za djevojčice mogu se ocrtati ili ukrasiti zlatnom vrpcom ili šljokicama. Ako se maske rade za Noć vještica u jesen, krune mogu posebno lijepo mogu izgledati ukrašene šarenim lišćem i velikim cvjetnim laticama, koje je lako pričvrstiti za krunu selotejpom s unutrašnje strane. Njihova se izrada čak može i pretvoriti u obiteljski piknik na otvorenom.
Na sličan se način mogu izraditi i krune za dječake. Običan karton ili tvrđi papir može se ocrtati oblicima lišća te obojati raznim nijansama zelene, žute, smeđe i narančaste boje te izrezati tako da ti oblici s gornje strane tvore krunu. Takav se ukras može kombinirati s kostimom izgubljenog dječaka, Indijanca ili dječaka iz džungle.

Maske od papirnatih tanjura

Papirnati tanjuri jedno su od najpraktičnijih rješenja za izradu maski za maškare, jer oblikom donekle odgovaraju ljudskom licu, a dovoljno su čvrsti za dodavanje raznih detalja i ukrasa. Takvi tanjuri pružaju bezbroj mogućnosti, jer su sami po sebi poput praznog slikarskog platna koje samo treba oslikati i ispuniti idejama. Tanjuri se mogu koristiti u punoj veličini ili u oblicima raznih likova, poput žaba, lavova, zečeva, vukova i drugih životinja. Za masku lava, na primjer, rubovi se mogu izrezati tako da nalikuju na grivu, a za masku zeca može se izrezati drugi tanjur u obliku dugih ušiju.

Od papirnatih tanjura mogu se izraditi i karnevalske krinke. Za njih je potrebno tanjur prerezati napola ili izrezati u obliku polumjeseca te ga oslikati i ukrasiti umjetnim perjem i draguljima, gliter olovkom ili raznim nacrtanim oblicima. Krinke se sa strane mogu učvrstiti elastičnim gumicama ili ukrasnim koncem, ili se mogu pričvrstiti na običan kuhinjski štapić. Za posebno dobar dojam, na jednu se stranu mogu objesiti vesele ukrasne trakice živih boja.

maska klaun

Klaunovi su posebna kategorija, jer osim bijelog lica s crvenim nosom zahtijevaju nekoliko dodatnih detalja. Za kosu mogu poslužiti pomponi ili obično klupko crvene vune, a šešir se može izraditi od kartona ukrašenog bojicama, flomasterima, trakama i sličnim dodacima. Dovoljno je izrezati veliki trokut od kartona pazeći pritom da donji rub bude malo zaobljen te da odgovara veličini glave pa na vrh pričvrstiti pompon ili vunu. U nedostatku vune za kosu, dobro će doći i izrezani crveni kolaž papir, koji također može poslužiti za izradu klaunovog nosa.

Pogledajte koji vam proizvodi na našoj dvotjednoj akciji mogu pomoći u izradi maski za maskenbal!

Fotografija: Creative Commons/Mike Gnuckx, pixabay.com