Uredite radni kutak vašeg školarca

Radni kutak u sobi vašeg školarca, naročito ako je riječ o prvašiću, mnogo je više od radnog stola, školskog pribora i prostora za učenje. To je mjesto na kojem djeca stvaraju potpuno novu skupinu navika, od discipline i odgovornosti prema vlastitim obavezama do urednosti i sposobnosti organizacije vremena. Te će ih navike pratiti dugo vremena pa im je bitno u samom početku osigurati miran, opuštajući kutak za čitanje, učenje, pisanje zadaće i druge aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju ili razvijaju njihovu kreativnost i domišljatost.
Radni kutak sa stolom treba prvenstveno biti prostor u kojem će dijete htjeti provoditi vrijeme, s puno prirodnog svjetla, veselih boja i svih vrsta rekvizita koji na konstruktivan način potiču dječju maštu, s većim naglaskom na knjige, pribor za crtanje i modeliranje, a manjim na igrice i ostale stvari koje ometaju pažnju i koncentraciju.

Kako urediti radni stol

Funkcionalan radni stol sadrži barem nekoliko ladica i pregrada za odlaganje pribora te omogućuje djetetu da lako dohvati sve što mu je potrebno. Kalendar ili pano s rasporedom sati i aktivnosti iznad radnog prostora olakšava praćenje i ispunjavanje dnevnih obaveza, a police iznad ili pored stola čine cijeli prostor dinamičnijim i praktično su rješenje za knjige, bilježnice i fascikle.

 

radni_stol_skolarca
Djeca bolje uče u urednim i opuštajućim prostorima pa je dobra organizacija radnog stola jednako bitna za produktivnost kao i za sveopći dojam i stvaranje dobrih navika. Elementi za odlaganje, poput stalaka za olovke te šarenih ladica za spise i stolnih organizera za pisaći i drugi pribor, praktično su rješenje za školsku opremu koja se u određenom trenutku ne koristi, a samostojeći registratori mogu poslužiti za odlaganje svih crteža koji nisu izloženi na zidovima sobe.

Magnetne zidne ploče za bilješke odlično su rješenje za razne ideje i podsjetnike, a zidne ploče od pluta mogu poslužiti za pričvršćivanje dječjih crteža i slika njihovih omiljenih likova.

Radni kutak u dnevnoj sobi

Čak i ako dijete nema vlastitu sobu, moguće je stvoriti praktičan radni prostor u dnevnoj sobi u kojem će se ono osjećati ugodno i spremno za svoje prve akademske pothvate. Bitno je samo djetetu osigurati miran kutak za rad i poslušati njegove ideje te mu dozvoliti da sudjeluje u stvaranju vlastitog radnog prostora.
Ako dijete koristi zajednički prostor za učenje, njegov se kutak može ograditi visokim otvorenim policama ili panel zavjesama, a može se i samo vizualno odvojiti drugačijom bojom zidova i tepiha te šarenim uzorcima ili tapetama na zidovima. Na otvorene police mogu se staviti ukrasne kutije, košarice i registratori s kutijom kako bi se odloženi papiri i pribor zaštitili od prašine.

Pribor za školu

 

školski pribor
Radni kutak za školarce uvijek mora sadržavati osnovni školski priborbilježnice, blokove za pisanje i crtanje te pisaći pribor, škare, ljepilo, ravnala i šestare – kao i pribor za aktivnosti koje potiču dječju kreativnost i razlikuju se od djeteta do djeteta, ali najčešće uključuju boje za slikanje i crtanje, glazbene instrumente i pribor za razne hobije, poput setova za modeliranje ili herbarija.

Za dodatne ideje za uređivanje radnog prostora vašeg djeteta, pogledajte naš asortiman školskog i uredskog pribora.