pribor za crtanje

Likovni pribor za djecu – što odabrati?

Odabir pribora za likovni često zna biti kompliciran zadatak, jer je u mnoštvu bojica, flomastera, tempera i kolaža teško prepoznati značajne razlike, a učitelji ne pružaju uvijek dovoljno informacija niti posebne preporuke da bi izbor bio jednostavan. Likovni pribor uvijek će ovisiti o uzrastu djeteta i vrstama likovnih tehnika koje se koriste na satu, a one mogu uključivati sve od crtanja i slikanja do modeliranja, kaširanja, grafičkih tehnika i rada s recikliranim materijalima.

Za razvijanje kreativnosti i učenje raznih likovnih tehnika danas postoji pregršt materijala koji djeci omogućuju velik izbor za pronalaženje kreativnih rješenja, ali ujedno i pobuđuju njihovu znatiželju i istraživački duh. Na satovima likovnog djeca će naučiti osnove perspektive, kompozicije, odnosa elemenata, promatranja objekata i raznih tehnika, a često će htjeti primijeniti to znanje i izvan nastave. Kako kroz likovno izražavanje djeca razvijaju maštu i motoričke sposobnosti, ali isto tako i osjećaj za prostor i sklad, svakako im treba omogućiti prostor i materijale za crtanje i izvan škole, gdje će moći slobodno istraživati različite tehnike, izmišljati vlastite likove i krajolike te raditi u okviru vlastitih tema i interesa.

Pribor za crtanje

Budući da su crtanje i slikanje uobičajene aktivnosti za malu djecu, roditelji često pretpostavljaju da su svi proizvodi sigurni i da odgovaraju svim uzrastima, a to nije uvijek slučaj. Pri odabiru pribora za crtanje bolje je odlučiti se za manju količinu kvalitetnih materijala prilagođenih uzrastu djeteta, nego na veću zalihu raznog pribora lošije kvalitete. Ogromne kutije s bojicama, na primjer, zbunit će malu djecu, a teško ih je i držati urednima. S druge strane, trokutaste bojice odličan su izbor za najmlađe, jer ih je lako držati u ruci i crtati njima. Debele voštane pastele također su posebno prikladne za dječje ruke i njima je lako bojati veća područja. Od ostalih artikala, djeci su za školu često potrebni flomasteri, ugljen i tuš za crtanje.

Jolly set za crtanje

Za manju je djecu važno izabrati proizvode koji su nisu opasni za njih, što je najčešće naznačeno na kutiji samog proizvoda. Markeri koji nisu na bazi vode te proizvodi koji sadrže otapala mogu sadržavati otrovne tvari pa ih je najbolje izbjegavati, zajedno s oštrim predmetima i onima koje djeca mogu lako progutati.
Jolly boje za crtanje i slikanje u potpunosti su bezopasne za djecu. Za roditelje koji traže sve proizvode u jednom pakiranju, dostupan je crtaći set koji, među ostalim, sadrži drvene i vodene boje, ekološke grafitne olovke, roler za pisanje, Uhu ljepilo, blok za crtanje i dodatni pribor.

Pribor za slikanje

Od materijala za slikanje, djeci će za školu trebati vodene boje i tempere, kao i dodatni pribor: kistovi različitih veličina i oblika, palete, plastične čaše i pregače.

pribor_za_likovni

Pri odabiru boja za likovni niža cijena ne smije biti presudni faktor, jer jeftini pigmenti često ne daju prave boje, nego neke tanke, blijede varijante koje izgledaju lošije na papiru, a ponekad se i teško razmazuju. Kod kistova treba pripaziti da budu od prirodnih materijala, jer prirodna dlaka bolje upija i zadržava boju od sintetičke.

Ostali pribor za likovni

Od ostale opreme, djeci su potrebni kolaž, škare i ljepilo. Škare za papir dostupne su u bezbroj boja, oblika i veličina za razne uzraste, uz posebno oblikovane škare za ljevake, a dostupan je i širok raspon ljepila za papir i ostale materijale.

Za oblikovanje i modeliranje se u školi najčešće koriste plastelin i glinamol, koji su također dostupni u raznim bojama i varijantama. Rad s tim materijalima posebno koristi maloj djeci, jer im razvija kreativnost, vježba prstiće te pruža poseban osjećaj stvaralaštva.

Pronađite veći izbor boja i likovnog pribora, kao i raznih proizvoda na sniženju, u našoj e-trgovini.